Om Folklivsgruppen Ramslif

Träningsbild Ramslif är en ideell förening med sin hemvist i Ramsåsa, strax utanför Tomelilla i sydöstra Skåne. Föreningens syfte är dels att i tal, skrift och audiovisuellt producera och framföra folklivs-skildringar i form av folklustspel, och där visa hur våra förfäders liv gestaltade sej på 1800-talet och tidigt 1900-tal.

Men främst är våra föreställningar till för att underhålla vår publik, så man kan säga att våra föreställningar är folklustspel med en historisk nerv.

1989 började föreningen med att framföra ett kyrkospel i Ramsåsa kyrka, som visade på hur en vanlig söndag med gudstjänst kunde gestalta sej i en vanlig landsortskyrka på 1850-talet. Efter det har det blivit ett 30-tal uppsättningar med folklustspel om livet på landet.
(Se Arkivet)

Bild från föreställning Vår tolkning av folklustspel är att man skall skratta av hjärtats lust och ha ett oförglömligt minne av föreställningen även sedan man kommit hem. Vår stil bygger på en kombinationen av skämt och allvar, inte så att man sätter skrattet i halsen, utan mer att man efteråt funderar lite grann på vad man har sett.

Historien om hur allting började

Den 23 maj 1989 gjordes det första framträdandet, "Kyrkospelet med gudtjänst enligt 1809 års kyrkoordning" som vi sedan spelade upp i kyrkor runtom i Skåne dock framför allt på Österlen.

Bild från föreställning Idéen om att skriva en pjäs om ett husförhör väcktes av Nils-Henrik Salomonsson och vi (Nils-Henrik Salomonsson, Bo Israelsson, Ann-Christin Göransson, m.fl.) samlades och skrev under ett antal kvällar och sedan vävde Bo Israelsson ihop allt material till en sammanhängande berättelse. Pjäsen fick namnet "Husförhöred på Storegår".

Folk som skulle kunna tänkas behövas till de olika rollerna handplockades, det behövdes nån som kunde sjunga, och som även kunde ha en roll i pjäsen, det behövdes även någon som kunde måla kulisser. Och så satte vi då igång. Parallellt med träningarna målades kulisserna, det letades rekvisita och inhandlades kläder, mestadels på auktioner, vi fick även sy en del av gammalt tyg som köpts på auktion.

Så kom äntligen premiären den 25 oktober 1991 i Tommarps bygdegård. Vid denna tidpunkten fanns inte folklivsgruppen Ramslif, utan vi var då endast en grupp tillhörande "Österlens släkt och folklivsforskarförening". Vi blev officiellt en egen grupp i januari 1992.

Bild från föreställning

Under 1992 spelade vi "Husförhöred på Storegår" i Tomelilla, Sjöbo och S:t Olof samt en del kyrkospel i kyrkor runt om i Skåne, allt eftersom förfrågningar om detta kom. Vi spelade även på Sövde amfiteater, en ny kort pjäs vid namn "Norr jarnvajen kom ti byn".

Våren 1993 renoverades Ystads teater och Ramslif köpte de gamla stolarna och byggde en "teatersalong" i logen hemma hos Nils-Henrik. Under juni månad samma år gavs där sedan tre korta pjäser; "Norr jarnvajen kom ti byn", "Ett folkligt spel om skolehused" och "Tro och skrock". Sommaren 1994 gav vi den nyskrivna pjäsen "Brevet från Amerikat". I november var det premiär för "Julfest i stallet", i det nyrenoverade före detta kostallet, och då gavs "Ett folkligt spel om jysselgreven".

Ja, och sedan dess har det bara rullat på;

• Sommaren 1995 spelade vi "Ett folkligt spel om när byn skulle enskiftas" och till julen "Ett folkligt spel om det brottsliga levernet på gästgiveriet".
  • Sommaren 1996 gavs på nytt "Husförhöred på Storegår" denna gång i en omarbetad version, och till julen samma år var det "En lördakväll i fattighused" som spelades.
  • Sommaren 1997 gavs "Brevet från Amerikat" på nytt, och julens pjäs detta år hette "Tilda i väntans tider".
  • Sommaren 1998 gavs "Soldaten på sitt egna hem" och julens pjäs hette "Sista dan i frihed".
  • Sommaren 1999 var det en ny och förlängd version av "Ett folkligt spel om skolehused" som spelades och till julen var det "Tiden mal".
  • Sommaren 2000 gavs "Norr Nels Pärs Anna blö jut" och till julen "Smen borjar igin".
  • Sommaren 2001 spelades det ingen föreställning utan vi spelade endast på begäran, julens pjäs var "Nämndemannens fall".
  • Etc. se Arkivet för fullständig förteckning över pjäserna vi framfört genom åren.

Folklustspel, Pjäs som i godmodig anda men med grova medel appellerar till den breda publiken. Genren kallas ofta också för buskteater ("buskis"). Inom teatern hade det svenska folklustspelet sin stora tid under 1900-talets första decennier, inom filmen under 1930- och 1940-talet

- Bra Böckers Lexikon